Het Drunens Wandelfestival gaat door zonder festival

DRUNEN – Als de coronarichtlijnen het toelaten, trekt er op 26 juni aanstaande een roze lint wandelaars door Drunen en omgeving. Dat laat de organisatie van het Drunens Wandelfestival weten. Wel ziet het zich genoodzaakt om vanwege de pandemie het festivalgedeelte te schrappen en het evenement sober op te zetten. De stichting Wandelen Tegen Kanker hoopt desondanks zoveel mogelijk geld op te halen voor Pink Ribbon.

 

“Nu de pandemie aanhoudt, vinden we het belangrijk om mensen een vooruitzicht te bieden. Iets fijns om naar toe te leven nu agenda’s grotendeels leeg zijn”, zegt voorzitter Nicolette Slot van de stichting Wandelen Tegen Kanker. “Mensen vroegen ons de laatste tijd regelmatig of het Drunens Wandelfestival toch wel doorgaat. De druk was voelbaar. Ons besluit is desondanks niet lichtvaardig genomen”, benadrukt de voorzitter. “Alles valt of staat uiteraard met de dan geldende coronarichtlijnen. Daar houden we ons vanzelfsprekend aan. Er gelden momenteel nog veel beperkingen. We hopen dat er eind juni versoepelingen zijn, zodat we ook meer lopers op het parcours kunnen toelaten.” 

 

Aantal deelnemers

Lopers starten in tijdvakken, zodat ze op het parcours veilig binnen de richtlijnen op een van de drie wandelroutes kunnen lopen. Nu zou de organisatie op 26 juni over alle tijdvakken en routes verdeeld circa 900 lopers kunnen laten starten. Waarbij lopers van de 25 km-tocht starten tussen 8.00 en 12.00 uur, wandelaars voor de 16 km tussen 10.00 en 14.00 uur en de 8 km-loop vertrekt tussen 12.00 en 16.00 uur. 

Wie op de dag van het evenement niet wil, kan of durft te lopen, kan vanaf 27 juni zelf een dag kiezen om één van de drie roze routes te lopen. Slot: “Er is dus geen maximum aan het aantal lopers. Wel voor 26 juni, maar je kunt daarbuiten voor Pink Ribbon lopen wanneer en met wie het jou uitkomt. Waarbij we overigens wel bewust pas vanaf 27 juni onze wandelroutes uitreiken. Dit om extra wandelaars op het parcours te voorkomen.”

De organisatie neemt nog meer maatregelen voor op de dag van het evenement. “Dit jaar vindt er geen festival met muziek en foodtrucks plaats. Helaas is er ook geen feestelijk onthaal bij de finish mogelijk. Hoe graag we ook zouden willen, dat zit er nog niet in. Wel is er koffie-to-go en komt er een uitdeelpunt voor fruit. Onze vrijwilligers houden toezicht op handhaving van de regels.”

 

Laan der Bezinning

De Laan der Bezinning is in de sobere opzet gehandhaafd. De stichting Wandelen Tegen Kanker noemt het ‘een belangrijk en kenmerkend onderdeel’ van de wandeltocht voor Pink Ribbon. “Er is een grote groep mensen die we in deze moeilijke tijd niet kunnen en mogen vergeten; Dat zijn mensen met kanker, hun naasten en daarnaast gaan alle zorgverleners door een hele moeilijke tijd. Corona overschaduwt de reguliere zorg. Maar borstkanker stopt niet opeens, omdat corona er is. Zorg, behandelingen en onderzoek gaan door. En zijn dringend nodig. Er is behoefte aan bezinning. Daar willen we ruimte voor geven”, zegt Slot.

 

Inschrijven

Inschrijven kan vanaf 1 mei via de website van het Drunens Wandelfestival. Deelname kost net als andere jaren een tientje en 100% van het inschrijfgeld is voor het goede doel. Lopers kiezen hun afstand en het gewenste tijdvak. Start en finish zijn bij de sportvelden van HV Avanti. Hoewel er geen feestelijk finishmoment kan zijn, wil de organisatie uiterlijk op 26 juni om 18:00 uur toch de cheque met het opgehaalde totaalbedrag symbolisch overhandigen aan Pink Ribbon. “Om die reden vragen we ook aan alle lopers om zich vóór de 26e in te schrijven. Zo kunnen we een mooi bedrag aan inschrijfgeld schenken aan het goede doel.”

 

Slot hoopt dat deze sobere versie ‘een tussenjaar’ mag zijn. “Na het virtuele festival in 2020 en nu een sobere editie hoop ik dat we in 2022 allemaal weer samen aan de start kunnen staan en van ons mooie Drunens Wandelfestival kunnen genieten.”

© 2017-2020 Drunens Wandelfestival   Georganiseerd door Stichting Wandelen tegen Kanker KvK nr 69193102.