Natuurmonumenten geeft geen vergunning voor Drunens Wandelfestival vanwege coronadrukte in natuurgebieden 

DRUNEN – Het Drunens Wandelfestival krijgt van stichting Natuurmonumenten geen vergunning voor haar wandelevenement op 26 juni aanstaande. Dit heeft alles te maken met de huidige drukte in natuurgebieden door geldende coronamaatregelen. Natuurmonumenten heeft dat per mail aan Stichting Wandelen Tegen Kanker laten weten. De stichting is ‘verbouwereerd’ over het besluit. Ze biedt ingeschreven deelnemers overigens direct een alternatief: wandelen op 11 september. 

 

Voorzitter Nicolette Slot-Roefs van de stichting Wandelen Tegen Kanker had het besluit van Natuurmonumenten ‘totaal niet zien aankomen’. “We kwamen er via de gemeente achter dat Natuurmonumenten geen toestemming gaf. Na diverse verzoeken om schriftelijke uitleg ontvingen een korte mail met daarin de letterlijke boodschap: Omwille van de druk op de natuurgebieden en het nog aanwezig zijn van coronamaatregelen geven wij nog geen toestemming voor grote evenementen. Het is dan ook niet mogelijk 26 juni akkoord te geven voor het Drunens Wandelfestival met 900 personen. Ongelooflijk teleurstellend natuurlijk. Organisaties van evenementen hebben het door de coronacrisis al ongelooflijk zwaar. Dit kunnen we er niet bij hebben.” 

 

Het Drunens Wandelfestival trekt jaarlijks duizenden wandelaars naar Drunen om te lopen voor het goede doel. Afgelopen 2 jaar liepen wandelaars bijna 75.000 euro bijeen voor Pink Ribbon: 100% van de opbrengst gaat naar het goede doel. Voor 26 juni aanstaande was een kleiner evenement dan normaal in voorbereiding. “We hielden al nadrukkelijk rekening met de geldende coronarichtlijnen. Heel zuur als je dan alsnog een streep door je evenement gezet ziet worden”, zegt Slot.

 

Het is de tweede keer dat de Wandelen Tegen Kanker een alternatief moet bedenken. Tijdens de eerste lockdown ging een streep door het fysieke festival. Toen kregen lopers binnen de toen geldende richtlijnen van het RIVM de mogelijkheid om zelf veilig mooie routes te wandelen en online hun ervaringen te delen. De stichting Wandelen Tegen Kanker haalde op deze manier alsnog een aardig bedrag op voor Pink Ribbon.

 

Alternatieve datum

“Na het bericht van Natuurmonumenten hebben we wederom direct nagedacht over alternatieve mogelijkheden om geld in te zamelen. We mogen de strijd tegen kanker immers niet opgeven. Juist in deze tijd is alle steun hard nodig”, zegt Slot. Het bestuur is uitgekomen op een alternatieve datum: de tweede zaterdag in september. Een dag waarop traditioneel dat andere grote wandelevenement in de regio plaatsvindt: De 80 van De Langstraat. “Aangezien De 80 eerder dit jaar al is afgelast, hebben we de situatie voorgelegd aan het bestuur van De 80 en verzocht of wij eenmalig ‘hun evenementdatum’ mochten gebruiken. We kregen hiervoor alle ruimte en veel succeswensen voor 11 september”, vertelt Slot.

 

Gesprek met Natuurmonumenten 

Op 17 juni aanstaande heeft het stichtingsbestuur een gesprek met Natuurmonumenten. “We gaan -ondanks alle emoties- voor een constructief gesprek. We hopen in geval toestemming te krijgen voor onze alternatieve datum. Gezien de snelheid waarmee de coronamaatregelen op dit moment teruggedraaid worden, zou een kleinschalig evenement op 11 september toch mogelijk moeten zijn? De toestemming is in elk geval nodig voor de evenementenvergunning.”

 

Inschrijven 

Wandelaars die zich al hebben ingeschreven, krijgen zo snel mogelijk een persoonlijk bericht vanuit het Drunens Wandelfestival. “De startbewijzen blijven hoe dan ook geldig voor een nieuwe datum. Als iemand dan onverhoopt niet zou kunnen, gaan we dat netjes oplossen uiteraard. Het belangrijkste is dat mensen weten dat wij als organisatie er alles aan doen om ‘het roze lint’ voor Drunen te behouden. Opgeven is geen optie!”

Het Drunens Wandelfestival gaat door zonder festival

DRUNEN – Als de coronarichtlijnen het toelaten, trekt er op 26 juni aanstaande een roze lint wandelaars door Drunen en omgeving. Dat laat de organisatie van het Drunens Wandelfestival weten. Wel ziet het zich genoodzaakt om vanwege de pandemie het festivalgedeelte te schrappen en het evenement sober op te zetten. De stichting Wandelen Tegen Kanker hoopt desondanks zoveel mogelijk geld op te halen voor Pink Ribbon.

 

“Nu de pandemie aanhoudt, vinden we het belangrijk om mensen een vooruitzicht te bieden. Iets fijns om naar toe te leven nu agenda’s grotendeels leeg zijn”, zegt voorzitter Nicolette Slot van de stichting Wandelen Tegen Kanker. “Mensen vroegen ons de laatste tijd regelmatig of het Drunens Wandelfestival toch wel doorgaat. De druk was voelbaar. Ons besluit is desondanks niet lichtvaardig genomen”, benadrukt de voorzitter. “Alles valt of staat uiteraard met de dan geldende coronarichtlijnen. Daar houden we ons vanzelfsprekend aan. Er gelden momenteel nog veel beperkingen. We hopen dat er eind juni versoepelingen zijn, zodat we ook meer lopers op het parcours kunnen toelaten.” 

 

Aantal deelnemers

Lopers starten in tijdvakken, zodat ze op het parcours veilig binnen de richtlijnen op een van de drie wandelroutes kunnen lopen. Nu zou de organisatie op 26 juni over alle tijdvakken en routes verdeeld circa 900 lopers kunnen laten starten. Waarbij lopers van de 25 km-tocht starten tussen 8.00 en 12.00 uur, wandelaars voor de 16 km tussen 10.00 en 14.00 uur en de 8 km-loop vertrekt tussen 12.00 en 16.00 uur. 

Wie op de dag van het evenement niet wil, kan of durft te lopen, kan vanaf 27 juni zelf een dag kiezen om één van de drie roze routes te lopen. Slot: “Er is dus geen maximum aan het aantal lopers. Wel voor 26 juni, maar je kunt daarbuiten voor Pink Ribbon lopen wanneer en met wie het jou uitkomt. Waarbij we overigens wel bewust pas vanaf 27 juni onze wandelroutes uitreiken. Dit om extra wandelaars op het parcours te voorkomen.”

De organisatie neemt nog meer maatregelen voor op de dag van het evenement. “Dit jaar vindt er geen festival met muziek en foodtrucks plaats. Helaas is er ook geen feestelijk onthaal bij de finish mogelijk. Hoe graag we ook zouden willen, dat zit er nog niet in. Wel is er koffie-to-go en komt er een uitdeelpunt voor fruit. Onze vrijwilligers houden toezicht op handhaving van de regels.”

 

Laan der Bezinning

De Laan der Bezinning is in de sobere opzet gehandhaafd. De stichting Wandelen Tegen Kanker noemt het ‘een belangrijk en kenmerkend onderdeel’ van de wandeltocht voor Pink Ribbon. “Er is een grote groep mensen die we in deze moeilijke tijd niet kunnen en mogen vergeten; Dat zijn mensen met kanker, hun naasten en daarnaast gaan alle zorgverleners door een hele moeilijke tijd. Corona overschaduwt de reguliere zorg. Maar borstkanker stopt niet opeens, omdat corona er is. Zorg, behandelingen en onderzoek gaan door. En zijn dringend nodig. Er is behoefte aan bezinning. Daar willen we ruimte voor geven”, zegt Slot.

 

Inschrijven

Inschrijven kan vanaf 1 mei via de website van het Drunens Wandelfestival. Deelname kost net als andere jaren een tientje en 100% van het inschrijfgeld is voor het goede doel. Lopers kiezen hun afstand en het gewenste tijdvak. Start en finish zijn bij de sportvelden van HV Avanti. Hoewel er geen feestelijk finishmoment kan zijn, wil de organisatie uiterlijk op 26 juni om 18:00 uur toch de cheque met het opgehaalde totaalbedrag symbolisch overhandigen aan Pink Ribbon. “Om die reden vragen we ook aan alle lopers om zich vóór de 26e in te schrijven. Zo kunnen we een mooi bedrag aan inschrijfgeld schenken aan het goede doel.”

 

Slot hoopt dat deze sobere versie ‘een tussenjaar’ mag zijn. “Na het virtuele festival in 2020 en nu een sobere editie hoop ik dat we in 2022 allemaal weer samen aan de start kunnen staan en van ons mooie Drunens Wandelfestival kunnen genieten.”